Tietoa kuluttajille

Täällä internetissä saa mielipiteet vapaasti virrata ja kaikenlaista juttua löytyy. Myös koskien eläinten hoitoa.

Voimme kertoa 20 vuoden kokemuksella tilanpidosta ja  paikallista maataloustuotantoa tuntien, että pääsääntöisesti eläimistä huolehditaan hyvin ja rakkaudella. Jos jotain ongelmia esiintyy se johtuu lähinnä ongelmallisista tilanteista esim. yrittäjien sairastumisesta, taloudellisesta ongelmista tms. Tilat ovat jo kokoluokaltaan sellaisia , että ne eivät voi toimia jos asioista ei huolehdita. Tuotantoeläimiä ei toki hoideta kuten lemmikkieläimiä, vaikka aina niitäkin on joukossa, koska yksinkertaisesti aika,rahat ja tila ei riitä sellaiseen. Mutta se ei tarkoita etteikö eläinten olisi hyvä olla. Viittaamme esim. ajatukseen siitä että eläintä ei saisi lopettaa ennen vanhuutta. Kyllä se olisikin ihanaa jos kaikki eläimet voisi pitää niin. Mutta... kuka ne kaikki jaksaisi hoitaa tiloilla ja mistä rahat kaikkeen. Jossain kohtaa tässä yhteiskunnassa on hämärtynyt tuotantoeläimen ja lemmikkieläimen raja!

Olemme seurannut paljon oikeutta eläimille, animalian ja vegaaniliiton keskusteluja. Siellä liikkuu paljon tietoa joka ei todellakaan pidä paikkaansa.
 On ikävää että puhutaan asioista joita ei tunneta.

Esimerkki. Animalian sivuilla mainittiin nupoutetut lehmät ja niiden kärsimys. Tässä lainaus tekstistä.

            Tilanahtauden aiheuttamia ongelmia on totuttu ratkomaan poistamalla pihattolehmien sarvet joko nupouttamalla sarven aiheet pikkuvasikoilta tai myöhemmin katkaisemalla sarvet ennen pihattoon siirtämistä. Sarvellisten lehmien pihattokasvatus olisi mahdollista, mutta sarvelliset lehmät vaativat nupoja enemmän tilaa. Suomessa käytettävän lypsykarjan valtarodut ovat sarvellisia, mutta alkuperäinen maatiasrotu suomenkarja on yleensä luonnostaan nupoa.

Emännyys kirjoitti tästä tuohtuneena animaliaan  ja kertoi että ei itse kyllä olisi työskennellyt 13 vuotta pihatossa sarvipäiden kanssa mistään hinnasta. Vasikat ei tunne mitään kipua kun ne nukutetaan. Sen sijaan lehmä on aina lehmä ja joukkoon mahtuu kaikenlaisia luonteita. Ja koska se luonnostaan on laumaeläin ja arvojärjestys on oltava, puskemisia tapahtuu. Saimme seuraavanlaisen vastauksen palutteeseen:

        Näin tosiaan on, että nupoutus katsotaan välttämättömäksi toimenpiteeksi nykyisissä pihatoissa eläinten ja varsinkin hoitajien turvallisuuden vuoksi. Kuitenkin, jos pihatoissa lehmää kohden olisi niin paljon tilaa, että alempiarvoiset lehmät pystyisivät ongelmitta väistämään ylempiarvoisia, ja esim. ruokintapaikkoja olisi riittävästi, aiheuttaisivat sarvet huomattavasti vähemmän ongelmia eläinten keskinäisissä väleissä. Tämähän on nähtävissä esimerkiksi lihanautojen kasvatuksessa, jossa sarvien jättäminen lehmille on yleisempää. Myös Helsingin yliopiston nupoutusoppaassa viitataan asiaan: "Riittävän tilavat ja sopivat pito-olosuhteet mahdollistavat myös sarvellisten eläinten pitämisen." 

Uskallamme olla edelleen eri mieltä asiasta.

Toinen asia on lampaan villan keritseminen. Jossain kielletään villan käyttö koska lammas kärsii kerinnästä. Meillä käy kaksi ammattilaista keritsemässä

kaksi kertaa vuodessa ja vuoden kokemuksella , noin parisataa lammasta keritty, emme ole nähneet yhtään haavaa. Lammas ei paljon ehdi muuta kuin ihmettelemään sen pari minuuttia kun kerintä kestää. Mutta... pitkäkarvaisia, keritsemättömiä lampaita olemme nähneet ja ne näyttävät kärsiviltä ja kun ne keritsee iho siellä alla on täysin pilanalainen. Joten kerintä on ehdottomasti lampaalle hoitamista ja mitä me ihmiset siitä saadaankaan kaupan päälle....

Ymmärrämme toki että tässä kaikessa on kysymys kahdesta täysin erilaisesta ajattelutavasta ja kuilu sen välilla on todella iso. Mutta väärää tietoa ei saisi tahallaan levitellä eikä myöskään pitäisi puhua asioista jos niistä ei ole tarkempaa tietoa.

Suomalainen kuluttaja voi syödä täysin hyvällä omallatunnolla lihaa, koska eläimistä täällä huolehditaan.

 

 

 

 

Villamyymälä